Paola van der Hulst

Over Paola

Paola van der Hulst, lichaamsgericht therapeut en trainer

Lid van de beroepsvereniging SBLP, leertherapeut Bodymind Opleidingen

Met een therapeut moet het klikken hoor ik vaak. Daarom vind ik het belangrijk je wat achtergrondinformatie over mezelf te geven, zodat je al een beetje weet of wie ik ben en hoe ik werk je aanspreekt.

Hoe het begon

Toen ik eind 30 was liep ik zelf vast. Er moest iets gebeuren, ik besloot een introductieworkshop voor NLB te gaan volgen. Dat is een combinatie tussen NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en lichaamswerk. Ik heb geloof ik twee dagen aan de kant staan kijken, zo op slot zat ik. Eenmaal thuis meldde ik me direct aan voor die opleiding. Ergens in dat aan de kant staan wist ik: hier wil ik mijn werk van maken.

De laatste 15 jaar voordat ik therapeut werd had ik een administratiekantoor. Iemand zei me ooit: dan komen mensen ook met hun hele hebben en houden bij je. En dat is waar. Je kan echt aan iemands administratie zien hoe het met iemand gaat.

Manier van werken

Er volgde veel verschillende opleidingen*. Van iedere opleiding nam ik wat mee en dat vormde de manier waarop ik werk.

Ik werk graag vanuit het hier en nu, dan gaat het niet zozeer over wat er vroeger mogelijk allemaal misging. Hoe je op dit moment reageert op omstandigheden zegt alles over wat er in je persoonlijke geschiedenis gebeurde. Door je bewust te maken van hulpbronnen die er hier en nu zijn kun je pijnpunten uit je verleden naar boven halen en helen.

In de therapie ben ik direct en ligt de focus op je bewust maken dat je dingen op een bepaalde manier doet (dat is wat anders dan dat het je overkomt). Vervolgens help ik je uitzoeken hoe je het zouden willen doen en dan onderzoeken we samen wat je daarbij nog in de weg staat.

Veel ruimte, weinig oordeel

We beginnen met het boven tafel krijgen van de kern, waar draait je hulpvraag precies om? Daarin krijg je alle ruimte en help ik je dingen met elkaar te verbinden die je wellicht nog niet ziet. Zo komen cliënten bij mij en vertellen dat ze iets niet kunnen. Tegelijkertijd hoor ik in hun verhalen dat ze in een andere context datzelfde punt juist wel al kunnen en doen. Dan kan ik hen helpen zich daarvan, overigens zonder oordeel van mijn kant, bewust te worden. Ook onderzoeken we dan samen: hoe doe je dat, en hoe kan je die kwaliteit op dat andere vlak ook inzetten?

Ik ben er voor jou

Het fijne aan mijn werk is dat er altijd zoveel te leren is. De paradox is: hoe meer ik leer, hoe minder ik het gevoel heb dat ik ‘doe’. Als je sessies bij me volgt kom je binnen, de thee staat klaar, we gaan zitten en het enige dat ik te doen heb is er zijn voor jou.

Inspiratie

Op tijd ontspannen is belangrijk. In mijn vrije tijd fiets ik graag, ik hou van lezen en muziek, van wandelen, naar de film gaan en bijpraten met mijn drie zoons. Professioneel vind ik sparren met collega’s en het volgen van opleidingen voedend. Inspiratie haal ik ook uit boeken en mijn werk zelf. Verder assisteer ik op dit moment in de Narm opleiding van Larry Heller (lichaamsgerichte traumatherapie, gericht op het werken met ontwikkelingstrauma). Ik vind zijn manier van werken echt heel inspirerend.

Opleidingen*

 • Lichaamsgerichte psychotherapie – Bodymind Opleidingen
 • Lichaamsgerichte Traumaverwerking (Somatic Experiencing)
 • NARM (NeuroAffectieve Relationele Model) helen ontwikkelingstrauma’s –  Larry Heller
 • NLP practitioner en master
 • Familieopstellingen – Bodymind Opleidingen
 • Relatietherapie – Phoenix Opleidingen
 • Basistraining EFT relatietherapie – Stichting EFT Nederland
 • Integratieve Relatietherapie – Nederlandse Academie voor Psychotherapie Amsterdam
 • Neuro-affectieve psychotherapie – Marianne Bentzen en Susan Hart
 • Aanvullende opleidingen op het gebied van stemwerk en tantra
 • Sinds 2009 student aan de Ridhwan School van A.H.Almaas
 • Psychosociale basiskennis (PLATO norm)

“Ik geloof in mensen. En ik geloof dat mensen kunnen veranderen als dat nodig is. Vaak is het een kwestie van het geloof in jezelf weer terugvinden. Als therapeut kan ik je helpen met het vinden van verbanden en de juiste weg. Iedere keer zie ik weer met verwondering en trots hoe mensen hun leven opnieuw vorm geven. Mijn brede opleiding helpt me bij het toepassen van de juiste technieken en de nodige kennis. Maar het meest leer ik natuurlijk van mijn cliënten zelf. Elke dag weer.